Vijesti MIXP

Posjeta potpredsjednik Lazović i direktora Biroa za razvoj Međunarodne unije za telekomunikacije Brahimom Sanouom MIXP-u

Potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije prof.dr Vujica Lazović sastao se danas sa direktorom Biroa za razvoj Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) Brahimom Sanouom povodom Nacionalne taćke razmjene internet saobraćaja (MIXP) u Podgorici.

Potpredsjednik Lazović je istakao da je studija izvodljivosti uspostavljanja Nacionalne taćke razmjene internet saobraćaja (MIXP-a) u Crnoj Gori, pokazala da je to neophodan alat za pospješivanje razvoja internet servisa, snižavanje cijena usluga interneta, rasterećivanje linkova za globalni pristup internetu, poboljšavanje kvaliteta usluge pristupa internetu i sigurnosti komunikacija, kako u pogledu zaštite lićnih podataka, tako i u pogledu bezbjednosti mreće, za povećanje efikasnosti biznisa i privređivanja. Veoma je vaćno da jedna zemlja ima uspostavljenu Nacionalnu taćku razmjene internet saobraćaja, što smo, u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore, tj. njegovim Centrom informacionog sistema, Agencijom za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, kao i uz pomoć Telenora i Crnogorskog Telekoma, a uz veliku pomoć inostranog partnera Međunarodne unije za telekomunikacije i uspjeli da realizujemo. Na taj naćin smo napravili korak dalje ka postizanju unaprijed zacrtanih ciljeva, rekao je potpredsjednik Lazović.

Potpredsjednik Lazović i direktor Sanou obišli su prostorije MIXP-a i istakli spremnost za nastavak i unapređenje saradnje Ministarstva za informacino društvo i telekomunikacije, Univerziteta Crne Gore i nacionalne ICT zajednice sa Međunarodnom unijom za telekomunikacije (ITU).  

Video izjave potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića, direktora Međunarodne telekomunikacione unije (ITU) Brahima Sanoua i prof. Boća Krstajića ćlana Savjetodavnog tjela za praćenje i kordinaciju MIXP-a, moćete pogledati na sledećoj adresi: http://www.mid.gov.me/vijesti/.